Rahapelaamista valvova Gambling Commission sanoo, että luottokorttien käyttö vedonlyönnissä tullaan kieltämään, jotta rahapelaamisen tuomia ongelmia voitaisiin vähentää
14. huhtikuuta alkava kielto perustuu Britanniassa uhkapelaamista valvovan komission Gambling Commissionin ja hallituksen tekemiin tutkimuksiin.

Yhteensä 24 miljoonaa aikuista Britanniassa pelaa uhkapelejä. Näistä 10,5 miljoonaa pelaa niitä netissä.

Komission muu tutkimus myös osoittaa että 22% luottokortilla netissä pelaavista pelaajista kärsii peliongelmasta.

Gambling Commissionin johtaja Neil McArthur sanoi tammikuussa: “luottokorttipelaaminen voi johtaa merkittäviin taloudellisiin ongelmiin. Tänään julkaisemamme kiellon pitäisi minimoida riski siihen että pelaajat joutuvat talousvaikeuksiin pelattuaan rahaa jota heillä ei ole.”

“Tiedämme myös että on esimerkkejä tapauksista joissa pelaajille on kertynyt kymmenien tuhansien puntien edestä velkaa pelaamisen myötä johtuen luottokorttipelaamisesta.”

“On myös viitteitä siihen että luottokorttiyritysten veloittamat maksut voivat pahentaa ongelmaa, koska pelaaja saattaa yrittää voittaa takaisin menettämänsä maksut.”

Kulttuuriministeri Helen Whately sanoo: “Siinä missä miljoonat ihmiset pelaavat vastuullisesti, olen myös tavannut ihmisiä joiden elämät ovat menneet mullin mallin peliaddiktion seurauksena.”

“On selviä todisteita siitä että kun pelaajat pelaavat rahoja joita heillä ei ole, siitä seuraa ongelmia, joten on ehdottomasti oikein että toimimme päättäväisesti heidän suojelemiseksi.”

Yksi ongelmapelaaja kertoi menettäneensä 100 000 puntaa (114 000 euroa).

Hän on yrittänyt lopettaa pelaamista kymmenen vuoden ajan, mutta luottokorttipelaamisen mahdollisuus on aiheuttanut useita retkahduksia.

Hän kertoo joskus olleensa kuukausiakin pelaamatta lainkaan, mutta sitten lainanneensa pienen summan rahaa ja heränneensä seuraavana aamuna kaiken menettäneenä ja tuhansien puntien velkasumman kerryttäneenä.

“Se sai minut tuntemaan etten koskaan olisi vapaa”, hän sanoi.

Kielto tulee koskemaan kaikkia uhkapelituotteita, niin netissä kuin fyysisessä maailmassakin, lukuunottamatta lottoarvontoja joiden tuotto menee hyvään tarkoitukseen. Näiden lottoarvontojen täytyy käyttää muita keinoja asiakkaiden turvaamiseksi.

Gambling Commission sanoo että näitä arpoja voi ostaa jatkossakin luottokortilla supermarketeissa ja lehtikioskeilla, kunhan samalla ostaa joitain muitakin tuotteita.

Komission mukaan olisi liian kova rasite kauppiaille kieltää luottokorttiostot mikäli ostot tehdään yhdessä muiden ostosten kanssa. Lottoarvonnat aiheuttavat muutenkin vähemmän ongelmapelaamista kuin muut rahapelaamisen muodot.

“Menee yli kymmenen vuotta ennen kuin olen maksanut velkani”

Kun 27 vuotias Josh huomasi menettäneensä 600 puntaa parissa päivässä pelattuaan netissä luottokortilla, hän teki pahimman mahdollisen virheen.

Hän yritti voittaa menettämänsä rahat takaisin. Kaikki olivat sanoneet Joshille että sitä ei tule tehdä, että siinä vain häviää lisää, mutta Josh ei kuunnellut.

“Mutta en uskonut sitä joten jatkoin vain pelaamista. Se paisui huomaamattani yli 20 000 puntaan, kaikki luottokorteilla.”

“Tunnen itseni paremmaksi kuin tuo, sellaiseksi joka ei tekisi noin. En ole tuo henkilö. Mutta tuolloin olin.”

Nyt Joshin on kohdattava se tosiasia, että hänen velkansa tulee vaikuttamaan koko hänen elämäänsä. Menee kymmenen vuotta ennen kuin hän saa sen maksettua.

Ilmoitus kiellosta sai uhkapeliyritysten osakkeet laskemaan hieman mutta ne palautuivat ennalleen pikaisesti.

Maaliskuun 31 päivästä lähtien kaikkien netissä toimivien rahapelintarjoajien, kuten esimerkiksi nettikasinot ilman rekisteroitymista, on otettava osaa Gamstop-ohjelmaan. Tämä määräys on osa uusia alan sääntöjä.

Gamstop on järjestelmä jossa pelaajat voivat rajoittaa omaa pelaamistaan. Ihmiset voivat vapaaehtoisesti liittyä ohjelmaan ja tällöin he eivät pysty käyttämään brittiläisiä uhkapelisivustoja.

Betting and Gaming Councilin puheenjohtaja Brigid Simmonds sanoi että hänen organisaationsa kannattaa vahvasti uutta sääntöä joka pakottaa uhkapelisivustot liittymään Gamstop-ohjelmaan.

“Asetamme eston luottokorteille, joka tulee muiden keinojen päälle: ikärajoitusten, ongelmapelaamisen merkkien seuraamisen, maksukyvyn tarkistamisen. Rahoitusta tutkimukseen, koulutukseen ja hoitoon lisätään ja uusia sääntöjä luodaan pelaajien turvaamiseksi.”

Safer Online Gambling Groupista sanottiin, että siinä missä luottokorttien estäminen on tervetullut keino, se ei ole mikään täydellinen ratkaisu uhkapelaamisen ongelmiin. Esimerkiksi mainontaa täytyy rajoittaa ja pelaajien maksukykyä täytyy seurata tarkemmin.